A minap az egyik csoportban többen is tanácstalanul kértek tanácsot a zabpehelyből készült ételekkel kapcsolatban. Nekem meg ez az egyik nagy kedvencem, gondoltam hát írok pár tippet.
Néhány gondolat a zabpehelyről:
Néhány a kedvenc receptjeimből:
Ezek ehetőek uzsonnára, vagy épp reggelire, tízóraira, attól függően, hogy ki milyen alapelvek szerint fogyaszt szénhidrátot. A gyümölcsökben a szénhidrát felszívódási sebessége lassulni fog. Mondjuk én reggelire gyümölccsel nem eszem, max tízóraira és uzsonnára.
1: Zabpehely dióval, mogyoróval: a zabpelyhet vízben főzöm meg, egy kis steviával, majd darált dióval és tört mogyoróval tálalom. Ugyanez akár kókusztejjel is elkészíthető.
2: Zabpehely mascarpone-val és mákkal: A zabpelyhet vízben főzöm meg, hozzákeverem a mascarpone-t, mákot. A mascarpone elég kalóriadús, de én egy adaghoz kb 1 teáskanállal teszek, és kétszer annyi mákot. A mák magas kalciumtartalma jót tesz nekem, mert kevesebb tejterméket fogyasztok. Nyilván itt is steviával édesítem
3: Zabpehely piros bogyókkal: Zabpelyhet vízben, vagy kókusztejben főzöm puhára. Na itt te ehetsz majd egy kicsi málnát, pár szem epret is, de én sajna ezeket nem ehetem. Nekem marad az áfonya, feketeribizli. Előnye, hogy télen is fogyasztható.
4: Zabpehely kókuszpelyhekkel: Kókusztejben főzöm meg a zabpelyhet, és kókuszpehellyel turbózom fel. Te nyugodtan használhatsz kókuszreszeléket, nekem az tiltólistás szintén. Ha van kedved és jöhet egy kis túró még bele, azzal is finom.
5: Zabpehely “edzős “változatban: Ezt finomra darált zabpehelyből szoktam csinálni, kicsit több vízzel, mit amennyi ellepi, puhára főzve. A végén az épp kedvenc ízű fehérjeporommal keverem el. Edzés után is tökéletes. És itt számtalan variáció lehet az ízvilágban. Néha extra bogyós gyümölcsöt vagy kókuszpelyhet teszek díszítésnek a tetejére. Ja és ebbe nem kell stevia, mert a fehérjepor már eleve édesített.
Ha van további ötleted akkor küldd el nekünk